Situat a la Vall de Ribes, al Ripollès, el municipi de Planoles s’estén en una franja de Nord a Sud, ocupant transversalment la vall del riu Rigart, que s’obre d’est a oest. Aquesta peculiar disposició fa que el territori del municipi tingui dues parts ben diferenciades, una a l’obaga, i una altra al solell, el que confereix al municipi una gran riquesa i varietat d’espais i formes de vida.
Aquesta riquesa es veu reforçada per un clima particular, propi de l’alta muntanya mediterrània, caracteritzat pel sol i la humitat que proporcionen les pluges. És un clima propici per al desenvolupament d’una vegetació exuberant, que acull infinitat de formes de vida tant vegetals com animals, algunes excepcionals per la seva raresa, altres últims exemplars d’espècies en perill d’extinció. No és estrany, doncs, que el municipi de Planoles tingui parts del seu terme declarades Espais d’Interès Natural (zones PEIN). Són els Espais de la Serra de Montgrony i el de les Capçaleres del Ter i del Freser, declarat aquest també Parc Natural i Reserva Nacional de Caça.
A tocar del terme municipal de Planoles trobem, un altre espai protegit: Les Obagues del Rigart.
El terme municipal es veu travessat per dues grans vies de comunicació: La carretera N-260 (la mítica Collada de Toses), i la via del Ferrocarril Transpirinenc, que igual que la carretera, uneix Barcelona amb Puigcerdà. Són totes dues obres d’enginyeria cabdal a la seva època, que seguint les antigues vies tradicionals de comunicació entre la conca del Ter i la Cerdanya, van trencar l’aïllament que històricament havien imposat les dificultats en la comunicació a través d’unes muntanyes imponents de clima extrem a l’hivern.
Aquest aïllament històric ha ajudat a conservar els principals valors d’un territori que durant l’alta edat mitjana va ser bressol d’una nova cultura amb una acusada identitat, que a poc a poc es va estendre pel que avui és Catalunya. Fins als nostres dies han arribat com a testimoni d’excepcional bellesa i valor artístic d’aquella època unes esglésies romàniques que conserven el seu interior tota l’espiritualitat dels seus creadors.
Les antigues cases, caracteritzades per la rusticitat i senzillesa de la pedra i la llosa, tenen com a contrapunt boniques cases d’estiueig, els propietaris de les quals s’han vist atrets pels infinits valors naturals d’uns paisatges esclatants de verd tot l’any, excepte a l’hivern, quan la neu cobreix la vall de blanc, fent els esports d’hivern, i en concret l’esquí, la principal activitat d’oci, que es pot practicar a les veïnes estacions de Vall de Núria, La Masella i La Molina.
El municipi de Planoles, està format pels pobles de Planoles i de Planès. A més hi ha 6 veïnats o nuclis dispersos (Can Fosses, Les Casetes, El Molí, Cruells i el Serrat, l’Aspre i El Puig).