De Planoles a Núria

A Núria s’hi pot anar des de gairebé tot arreu, i molts camins tradicionals de rumiatge hi han dut des de temps ancestrals per anar a lloar la Mare de Déu. Des dels pobles francesos d’Err i Llo tot passant pel coll de Finestrelles, o des de Fontpedrosa passant pel coll de Noufonts, des d’Eina o des de Pi de Conflent, i evidentment des de Queralbs. Planoles no podia ser menys, i hi ha un bonic camí que mena cap a Núria passant pel collet de les Barraques i Fontalba. Una excursió de jornada sencera, que permet després tornar amb cremallera fins a Ribes, i amb tren fins a Planoles.

  • Punt de partida: plaça de l’ajuntament de Planoles
  • Distància: 15,56 km
  • Desnivell ascendent : 1200 m
  • Desnivell descendent : 346 m
  • Temps estimat: 7,5 hores
  • Tipus d’itinerari: lineal
  • Senyalització: marques blanques i vermelles (GR-11). Actualment, aquest tram ja és una variant del GR-11. Antigament, no estava senyalitzat i es va assenyalar de groc i blanc (PR no catalogat), marques que encara es poden trobar al llarg de l’itinerari, però que se superposen amb les de GR.
  • Es passa per algun espai natural protegit? Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Clicant al mapa trobareu tota la resta d’informació necessària per a fer la ruta, descripció, track de GPS, etc.

Descripció de la ruta

Des del centre de Planoles s’agafa aquest sender senyalitzat amb pintura blanca i vermella, i que va en direcció al collet de les Barraques i Núria. S’observa, primer, bosc de pi roig i a mesura que es va ascendint és substituït pel pi negre. Es passa pel costat del refugi del Corral Blanc i se segueix fins a arribar al Collet de les Barraques.

Des d’aquí comencem un lleuger descens fins a la Font de l’Home Mort, i tornem a pujar després cap al collet d’Estevenís, un magnífic mirador de la vall de Ribes des de la banda de Queralbs.

El sender ens segueix conduint fins a Fontalba, en un flanqueig amb lleugera pujada i on, passat l’aparcament de final de pista forestal, podríem gaudir de la dou de Fontalba, una surgència natural d’aigua de primer ordre. Continuant el flanqueig amb pendents suaus, ens anirem acostant cap a la vall de Núria.