Ruta del Rigart

Durant l’any 2002 es va acondicionar i senyalitzar la ruta del Rigart que consta d’un recorregut de 42 quilòmetres que ressegueix la vall del Rigart. La ruta és apta per ser feta a peu, amb bicicleta i a cavall i enfila els pobles de Campelles, Nevà, Fornells, Dòrria i Planoles. Donades les seves característiques de llargada i tipologia de camins, es considera més adequada per a fer-la en bicicleta o corrent; caminant pot fer-se feixuga. En aquest enllaç podeu descarregar-vos el fulletó informatiu. (Pàgina1 i Pàgina2)

Clicant el mapa trobareu tota la resta d’informació necessària per a fer la ruta, descripció, track de GPS, etc.

  • Punt de partida: plaça de l’ajuntament de Planoles
  • Distància: 40 km
  • Desnivell ascendent : 1410 m
  • Desnivell descendent : 1410 m
  • Temps estimat: 12-14 hores a peu, millor fer-la en dues jornades.
  • Tipus d’itinerari: circular
  • Senyalització: no hi ha una senyalització pròpia de la ruta. Recomanem dur el mapa de la xarxa de senders Itinerànnia, perquè la majoria de trams de la ruta formen part d’aquesta xarxa, i estan pintats, per tant, de color groc. Les principals cruïlles disposen de pals indicadors amb banderoles
  • Es passa per algun espai natural protegit? Espais d’Interès Natural de la Serra de Montgrony, i de les Obagues del Rigart

PLANOLES – CAMPELLES

Sortint de Planoles baixarem pels carrers del poble fins a passar per sota la via del tren i baixar fins al pont de cal Peixó per a travessar el riu. D’aquí emprendrem la ruta per la frondosa obaga entre boscos de pi roig i prats de dall fins a Campelles havent deixat al fons de la vall l’espai d’Interès Natural les Obagues del Rigat de gran bellesa a la tardor.


CAMPELLES – COLL DE JOU

Sortint de Campelles ens endinsarem en l’impressionat bosc d’avets que ens conduirà fins a Coll de Jou. Pel camí trobarem un refugi amb àrea lúdica, avets centenaris monumentals i espectaculars vistes panoràmiques de la Vall del Rigart.


COLL DE JOU – NEVÀ

Continuant per l’Avetar de Planoles farem camí per l’obaga de la Serra de Mongrony cap als idíl·lics prats que davallen fins al poble de Nevà. Ens trobarem al bell mig d’un espai natural protegit on el pi negre, l’avet i els prats alpins són l’hàbitat de nombroses espècies protegides.


NEVÀ – FORNELLS DE LA MUNTANYA – DÒRRIA

De Nevà (1255 m) passant per l’antiga església romànica, ens adrecem cap a Fornells de la Muntanya entre boscos de pi roig on les grans extensions de molsa són les protagonistes. De Fornells, ascendim pel Solell fins a Dòrria (1550 m) declarat conjunt històric d’interès nacional. Tindrem especial precaució en el tram de la carretera N-152.


DÒRRIA – PLANOLES

Seguint l’antic camí reial i actual GR-11 ens dirigirem cap a Planès, on abans d’arribar ens desviarem en direcció al Barri de Can Fosses i d’allà baixarem fins a Planoles. En aquest tram enlairat veurem magnífiques vistes dels pobles de la Vall i de la Serra de Mongrony.