Volta al Tossal

  • Punt de partida: plaça de la Font de Nevà
  • Distància: 8,21 km
  • Desnivell ascendent : 358 m
  • Desnivell descendent : 358 m
  • Temps estimat: 4 hores
  • Tipus d’itinerari: circular
  • Senyalització: pintura groga en tot el recorregut, excepte entre Cal Baldrich de Dalt i el clot de les Vernedes, davant l’alberg Pere Figuera
  • Es passa per algun espai natural protegit? Espai d’Interès Natural de les Obagues del Rigart i de la Serra de Montgrony

A l’obaga de Toses i Planoles, entre el mateix poble de Nevà i el torrent de l’Aspre, hi ha una relativa densitat de poblament, fonamentalment de cases i masos agrícoles i ramaders, que és excepcional a la resta de la vall de Ribes. Hi ha qui vol veure un origen misteriós a aquest poblament i el relacionen amb les heretgies càtares, que a Nevà tingueren un cert arrelament. Comencem la ruta, doncs, a Nevà, per a descobrir els diferents masos que ocupen un espai històricament enigmàtic, i paisatgísticament exuberant.

Clicant el mapa trobareu tota la resta d’informació necessària per a fer la ruta, descripció, track de GPS, etc.

Descripció de l’excursió

Sortida: Deixem el cotxe a la plaça de la Font de Nevà, on acaba la carretera asfaltada que connecta amb Planoles. D’allà comencem a caminar seguint el carrer que porta cap a l’hípica. Al cap de cinc minuts el carrer passa a ser de terra.

15 minuts: Trobem una cruïlla i prenem la pista de l’esquerra cap a la casa aïllada de Can Baldric de Dalt, que queda al capdamunt d’un coll, entre els cims del tossal i el Cogulló.

35 minuts: Arribarem a cal Baldric de Dalt. Passem per la dreta de la casa, travessem el prat que té davant i, ja de baixada, trobem un camí de carro que agafem cap a l’esquerra, el seguim, a uns 10 minuts més de camí travessem un rierol, i encara 10 minuts més tard trobem una cruïlla de pistes. Hem de seguir la que baixa.

1 h i 05 minuts: Arribem a Cal Gasparó, des d’on es gaudeix d’una bona vista dels pobles de Planoles i de Planès, i també de la seva muntanya i els cims del Puig de Dòrria i del Puigmal. La pista de terra s’acaba i comença una cimentada que hem de seguir cap avall.

1 h 40 minuts: S’acaba el camí en un Prat des del qual surt un altre camí que, tot creuant un pont, ens porta fins a l’alberg dels Maristes. Un cop allà, pugem unes escales que surten de davant de l’alberg i, després d’una pronunciada pujada, seguim el camí senyalitzat amb marques blanques.

2 h i 10 minuts: El camí arriba a una pista de terra que seguim avall fins a trobar, deu minuts més tard, un torrent que es pot crear amb facilitat. Immediatament després ens incorporem a l’esquerra a una estreta pista que seguim amunt. És el camí antic de Nevà, que passa al costat de les runes d’unes antigues cases.